Zapytaj lekarza

7 3 6 , 6 4 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych a APTT

Witam, w związku z tym, że ostatnio rozpoczęłam antykoncepcję hormonalną (novynette) lekarz zlecił mi wykonanie kilku badań. Ich wyniki są następujące : APTT - 26,0 (norma 25,3 - 33,8) INR - 0,98 (norma 0,9 - 1,2) Wskaźnik protrombiny (Quicka) - 102 (norma 70 - 120) Być może jestem przewrażliwiona, ale martwi mnie trochę wynik APTT, który jest blisko dolnej granicy normy. Czy słusznie? Mam 25 lat, obecnie jestem przy czwartej tabletce z trzeciego opakowania.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja a PMS

Burza hormonów, napięcie przedmiesiączkowe, nerwy i drażliwość - czyli PMS. Czy tabletki antykoncepcyjne pomagają załagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego? Odpowiada lekarz ginekolog ? Katarzyna Pietuch.

Magdalena StusiĹska
76 poziom zaufania

Wynik APTT jest jak najbardziej prawidłowy, nie ma powodu do zmartwienia.

Do jej zainteresowań medycznych należy anestezjologia i intensywna terapia, radiologia, ginekologia, medycyna rodzinna, a także medycyna ratunkowa.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy