Stosowanie żelaza a podniesienie OB

czy zażywane żelazo może wpływać na podniesie ob czy wartości ob 10,29 są za wysokie
KOBIETA, 45 LAT ponad rok temu
Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Zażywanie żelaza nie ma wpływu na OB. Podana wartość dla kobiet mieści się w granicach normy, dla mężczyzn uznawana jest za podwyższoną.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak podnieść poziom żelaza?

Proszę o pomoc w weryfikacji wyników badań. Zrobiłam rutynowo morfologie i żelazo. O ile poziom hemoglobiny jest w normie 12,5, to poziom żelaza jest poniżej normy 7,8. Nie chce od razu biec do lekarza , zwłaszcza w okresie świąt. Czy mam się czym niepokoić? Powinnam zrobić dodatkowe badania (ferrytydyna, b12)? Czym to może być spowodowane i jak podnieść poziom żelaza? Jestem laktoowowegetarianka, mam 25 lat.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dieta laktoowowegetariańska jest trudniejsza pod kątem dostarczenia żelaza, ponieważ jego największe ilości znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo wchłanialność tego żelaza jest kilkanaście razy większa niż żelaza pochodzącego z produktów roślinnych (te wchłaniania się w na poziomie dosłownie kilku procent). Wchłanianie żelaza zwiększa spożywanie produktów zawierających kwas askorbinowy, czyli witaminę C, ograniczać natomiast mogą związki antyodżywcze znajdujące się np. w czerwonym winie, produktach pełnoziarnistych, surowym szpinaku, jajach, kawie, herbacie. Dodatkowo duże ilości spożywanego wapnia również mogą obniżać wchłanialność żelaza. Z produktów roślinnych dobrym źródłem żelaza są pestki dyni, pietruszka, siemię lniane, kakao, mak. Dodatkowo można spróbować spożywać codziennie 1/4 szklanki wody z 2 łyżeczkami ekologicznego octu jabłkowego rano na czczo, na pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Odpowiednie zakwaszenie żołądka jest konieczne do prawidłowego wchłaniania żelaza. Przy występujących niedoborach ilość spożywanego codziennie żelaza powinna kształtować się na poziomie 19 mg.
Poradnia Dobry dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Milena Lubowicz
71 poziom zaufania

Produkty bogate w żelazo
-Podroby – w szczególności wątroba,
-Mięso,
-Ryby,
-Dobre wędliny,
-Żółtka jaj,
-Produkty zbożowe pełnoziarniste: pieczywo zbożowe wytworzone z całych ziaren
(kasze) lub mąk grubego przemiału (ciemne pieczywo),
-Nasiona sezamu, dyni i słonecznika,
-Orzechy,
-Owoce, szczególnie czarna porzeczka, morele, śliwki suszone, figi, daktyle,
-Warzywa zielone, szczególnie kapusta, nać pietruszki, szpinak, kapusta, brukselka,
koper,
-Buraczki,
-Suche warzywa strączkowe,
-Kiełki, zarodki pszenne.
Proszę też pamiętać że witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, więc warto jeść produkty, które ją zawierają.No i ograniczyć spożycie mleka i produktów mlecznych.
Pozdrawiam

0

Dzień dobry!

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
diet-coaching.xaa.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty