Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
Uczulenie na alergeny pokarmowe dotyczy praktycznie wyłącznie cząsteczek białkowych. Wyjątkiem są niektóre oligosacharydy, jednak alergia na cukier zwyczajnie nie występuje. Należy zatem poszukać przyczyny gdzie indziej. Czy alergolog wykluczył alergie kontaktowe? Uczulać może na przykład proszek/płyn do prania. Warto także porozmawiać na temat świądu z lekarzem pierwszego kontaktu lub endokrynologiem. Oczywiście dieta także może mieć wpływ na Pana stan, szczególnie, że pojawia się biegunka. Częste jedzenie słodyczy mocno obciąża organizm i źle wpływa na funkcjonowanie. Polecam zmienić sposób odżywiania, zrezygnować ze słodyczy, a zamienić je na zdrowe odpowiedniki, włączyć do diety świeże warzywa i sprawdzić, czy problem powróci. :) Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia, Marek Aleksander Przondo Dyplomowany dietetyk http://dietetyczny.guru/ http://facebook.com/dietetycznyguru/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego dostaje napady "wielkiego" świądu? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czy to możliwe, że mam uczulenie na cukier? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Do jakiego specjalisty mogę się zwrócić o skierowanie na badanie o nietolerancję pokarmową? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Jak nie łączyć węglowodanów z białkami? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Czy alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Powiększenie gardła i swędzenie ust po zjedzeniu czekolady z orzechami – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Dlaczego mam czerwone plamy po zjedzeniu węglowodanów? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Kiedy wykonać test na nietolerancję pokarmową? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Czy picie octu jabłkowego rzeczywiście pomaga w walce z kilogramami? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Czy uporczywe swędzenie może być objawem alergii albo nietolerancji na któryś z pokarmów? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
Uczulenie na czekoladę - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Uczulenie na czekoladę obserwuje się głównie u dzi
Swędzenie (świąd) odbytu - przyczyny, dieta, leczenie, świąd odbytu u dzieci
Swędzenie odbytu (świąd odbytu) to problem, który
Swędzenie skóry - co może oznaczać?
Czy swędzenie musi oznaczać chorobę skóry? Swędzen