Zapytaj lekarza

7 4 0 , 2 9 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Usunięcie obu piersi

Witam serdecznie. Jestem 45-latką i mam problem z piersiami. Wspomnę, że pierwszego gruczolakowłókniaka miałam w wieku 26 lat, po kilku latach był następny. Potem cisza. Aż do obecnego czasu, kiedy dwa lata temu stwierdzono u mnie dużo torbieli i jednego guzka. Wycięto mi je, jednak w zeszłym roku znów się pojawiły torbiele w obu piersiach i znów guzki. Lekarz, biopsja (to gruczolakowłókniaki) i skierowanie do szpitala. Jednak tam powiedziano mi, że takich rzeczy sie nie usuwa. Biegam regularnie do poradni piersi, ale skoro lekarz wysyła mnie na usunięcie, a szpital mówi nie, postanowiłam zrobić sobie USG na własny koszt. W kwietniu tego roku zrobiłam ponownie badanie USG i stwierdzono, że mam mnóstwo torbieli (lekarz stwierdził, że jest od nich czarno) i 4 guzki, na obu piersiach. Guzki są wielkości śr. 10 x 5 mm, a torbiele, bardzo liczne, są do 10 mm. Pan doktor wskazał mi specjalistę, do którego sie udałam, a tam usłyszałam, że mam zmiany zwyrodnieniowe i że można to usunąć, ale to w zasadzie bez sensu, ponieważ przy takim schorzeniu wszystko będzie sie odnawiać. Zasugerowano usunięcie piersi i znów podano mi dwa nazwiska, z którymi to powinnam sie skonsultować. Przyznam, że trochę mnie to zdziwiło, bowiem jeden z lekarzy to rzeczywiście lekarz chorób piersi, ale drugi to chirurg-plastyk. Chciałabym zapytać, czy naprawdę w moim przypadku powinnam poddać się usunięciu obu piersi? Przecież nie mam zmian nowotworowych, więc bardzo proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

KOBIETA ponad rok temu

Skuteczność terapii celowanych

Terapie celowane wykorzystywane są do leczenia raka piersi. Czy rzeczywiście są one skuteczne? Kto może z nich korzystać? Na ten temat wypowiada się dr Joanna Jagiełło-Gruszfeld.

Witam serdecznie.

Wskazaniem do usunięcia piersi jest w zasadzie jedynie albo stwierdzony proces nowotworowy, albo stwierdzona mutacja genowa, która stwarza bardzo wysokie ryzyko rozwinięcia się raka piersi (rak piersi dziedziczny).

Jeżeli nie jest Pani obciążona rodzinnie rakiem piersi, samo zwyrodnienie piersi, czyli mastopatia, nie jest wskazaniem do usunięcia piersi.

Oczywiście mastopatia generalnie utrudnia diagnostykę ewentualnych zmian nowotworowych, niemniej nie jest to niemożliwe. Konieczne są regularne wizyty u ginekologa, wykonywanie USG piersi co 3-6 miesięcy, mammografii co rok oraz biopsji w razie stwierdzenia ewentualnych podejrzanych zmian.

Pozdrawiam serdecznie

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy