Wczesna ciąża - czy pęcherzyk nie jest za mały?

Witam serdecznie. Na mój poprzedni post uzyskałam odpowiedź, ale niestety po wysłaniu wiadomości przyszły mi do głowy dodatkowe pytania.

Oto mój poprzedni post: Wczoraj byłam u lekarza po tym, jak test ciążowy wyszedł pozytywnie. Lekarz potwierdził ciążę, ale nie był zbyt przekonany, co do jej prawidłowości. Niestety z nerwów nie byłam w stanie zadać nurtujących mnie teraz pytań. Przepisał mi L*** dopochwowo, którą mam stosować w dawce 4 tabletek na dobę. Oto mój wypis z USG: OM 28/07/2011 Trzon macicy w przodozgięciu. W jamie macicy uwidoczniono pojedynczy pęcherzyk ciążowy. Widoczne echo zarodka CRL 3,3 mm odpowiadające 6 tyg. i 0 dni. Widoczne ASP. Pęcherzyk żółtkowy prawidłowej wielkości YS 6,9 mm. Trofoblast homogenny. Jajniki obustronnie budowy i struktury prawidłowej. Zagłębienie Douglasa bez ech patologicznych.

Bardzo proszę o interpretację tych wyników. Jak wpływają one na szansę prawidłowej ciąży? Dodam, że jestem po dwóch porodach oraz po dwóch poronieniach. Zapomniałam dodać w poprzednim poście pytania dotyczące wielkości pęcherzyka żółtkowego - mój lekarz był zaniepokojony jego wielkością (stwierdził, że jest duża różnica między jego wielkością a wielkością zarodka). Powiedział, że może to źle rokować oraz że zarodek jest za mały na ten, według OM, 8. tydzień. Pozdrawiam

KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Żelazo w ciąży

Czym może grozić niedobór żelaza, dlaczego ważne jest jego spożywanie, i jakie produkty obfitują w ten pierwiastek? Na te pytania odpowiedzi udziela dietetyk, mgr Marta Michalak-Tomasik.

Witam serdecznie!

Wielkość pęcherzyka żółtkowego faktycznie może niepokoić.  Pęcherzyk żółtkowy pojawia się w obrazie USG pod koniec 5. tygodnia ciąży i rośnie aż do końca 7. tygodnia, kiedy osiąga swój maksymalny wymiar, nie większy niż 5 mm. Po tym czasie pęcherzyk stopniowo maleje. Zbyt duży pęcherzyk ciążowy, większy niż 6 mm, może wskazywać na nieprawidłowy rozwój ciąży i zwiastować nadchodzące poronienie. Z tego też powodu został Pani przepisany progesteron, który powinna Pani regularnie przyjmować.

Niepokojąca Panią różnica w ocenie wieku ciąży może wynikać z nieregularnych cykli. Jeżeli jednak Pani cykle były regularne, to mały wymiar płodu może przemawiać za wolniejszym rozwojem i także wróżyć obumarcie ciąży.

Proszę być jednak dobrej myśli.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty