Witam,
U dzieci karmionych piersią gluten można zacząć wprowadzać w 5.-6. miesiącu. Pierwsze 2 miesiące powinny być czasem, kiedy będzie on wprowadzany stopniowo w małych dawkach (2-3 g produktu glutenowego dodanego do 100 ml posiłku). Następnie można zacząć wprowadzać pełne posiłki glutenowe. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym glutem także można zacząć wprowadzać w 5.-6. miesiącu, także w tym przypadku pierwsze 2 miesiące powinny być okresem wprowadzającym (2-3 g produktu glutenowego dodanego do 100 ml posiłku). W następnym miesiącu ilość glutenu powinna wzrosnąć na 6 g produktu glutenowego dodanego do 100 ml posiłku. Po tym czasie można już zacząć wprowadzać pełne posiłki glutenowe.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty