Zapytaj lekarza

7 3 9 , 9 9 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badań TSH, FT4 w 11 tygodniu ciąży

Witam, jestem w 11 tygodniu ciąży, od kilku lat konsultuje swoje wyniki u endokrynologa. Najświeższe wyniki: TSH 3,348(0,550-4,780) FT4 14,21 (11,5-22,7) ATG 394,80 (0,0-60) ATPO >1300,00 (0-60) Lekarz przepisał mi letrox 50mg raz dziennie od roku podejrzewa u mnie hasimoto - lecz dopiero w czasie ciąży włączył lek. Chciałam się dowiedzieć czy tak bardzo zawyżone wyniki ATG i ATPO powinny mnie martwić? Oczywiście będe pod kontrolą lekarza do końca ciąży i w dalszych etapach. pozdrawiam Anna
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Lekarz przepisał letrox zgodnie z zasadami sztuki = stąd "w czasie ciąży włączył lek"
Ma Pani chorobę Hashimoto czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy z prawidłowym hormonem TSH i leczenie jest konieczne dopiero w ciąży
"Chciałam się dowiedzieć czy tak bardzo zawyżone wyniki ATG i ATPO powinny mnie martwić?" będą podwyższone zawsze, nie ma leczenia tylko uzupełnienie hormonów tarczycy. To choroba łagodna oraz u wielu milionów w całym świecie

Specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych oraz endokrynologii. Naukowo i zawodowo ukierunkowany na problemy diagnozowania i leczenia chorób układu kostnego, w tym rzadkich chorób kości. Współzałożyciel Polskiej Fundacji Osteoporozy
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy