Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 6 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badania krwi i normy

Witam, proszę o analizę. Nie podałam norm, więc juz się poprawiam. HCT 35,6 37-47 HGB 12,6 12-16 RBC 4,09 3,5-5,2 WBC 4,20 4-10 MCHC 35,5 32-36 MCH 30,9 27-31 MCV 87,0 82-92 PAŁ 2% GRA 47% 60-70 KWA 3% 2-4 LYM 43% 20-45 MON 5% 4-8 PLT 183 TYS./MM 150-400 OB 6 MM podam jeszcze wyniki z przed pół roku HCT 37,3 HGB 12,4 RBC 4,06 WBC 5,30 MCHC 33,4 MCH 30,6 MCV 92,0 GRA 53,9% LYM 37,0% MON 9,10% PLT 281 TYS./MM 3 OB 9 Martwi mnie HCT, GRA oraz PLT, choc ten ostatni w normie.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Badania krwi - hemoglobina

Hemoglobina jest podstawowym składnikiem krwinek czerwonych. Jest nie tylko barwnikiem nadający krwi czerwony kolor, ale pełni również ważną funkcją ? transportuje tlen do tkanek. Lekarz Łukasz Kowalski objaśnia szczegóły dotyczące badania hemoglobiny.

Witam!
Wyniki nie są niepokojące. Hematokryt jest w dolnej granicy normy, ale hemoglobina jest w normie, więc nie ma Pani anemii. Warto wzbogacić dietę w żelazo (najlepszym źródłem jest mięso), zielone warzywa, jaja, ewentualnie w suplementy wit.B12, kwasu foliowego i żelaza ( bez recepty).
Procentowy rozdział białych krwinek jest bardzo zmienny w czasie i zależny m.i. od narazenia na wirusy i bakterie. Wazne żeby bezwzględna liczba granulocytów była w normie.
PLT czyli płytki krwi również mogą być zmienne.

Lekarz w trakcie specjalizacji z medycyny rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy