Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Zmniejszyć o połowę spożycie mięsa,ryb i zrezygnować z alkoholu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podwyższony poziom kwasu moczowego a dieta – odpowiada Urszula Forenc
- Co oznacza wysoki poziom kwasu moczowego? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi, osłabienie a stosowanie leku Milurit – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Gdzie można kupić analizator kwasu moczowego? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Co jest przyczyną wysokiego kwasu moczowego? – odpowiada Witold Korczyński
- Podwyższony poziom kwasu moczowego i ból stóp – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Podwyższony kwas moczowy u chorej na białaczkę – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysoki poziom cholesterolu u 64-latki – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artret
Ciguatera - przyczyny, objawy i leczenie zatrucia toksynami morskimi
Ciguatera to zatrucie toksynami morskimi. Dochodzi
Ryba na talerzu, czyli dlaczego warto jeść ryby
Światowa Organizacja Zdrowia od lat zaznacza,