Witam,
Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odpowiednia dieta dla 22-latki – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Zbilansowana dieta dla 21-latka – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Nadwaga u 18-latki a odpowiednia dieta – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaka dieta byłaby dla mnie najlepsza? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem ze zrzuceniem wagi po ciąży u 31-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, by schudnąć, jeśli poruszam się na wózku? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Pory posiłków dla 22-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy jest jakaś skuteczna dieta odchudzająca, która nie powoduje efektu jojo ani skutków ubocznych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaka dieta przy ćwiczeniach? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak zejść z wagi i zacząć zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Co jeść na śniadanie? Neurolog mówi, co najlepiej wzmocni mózg
Śniadanie to nie tylko poranny rytuał, ale przede
Czego unikać na śniadanie? Te produkty sycą tylko na chwilę
Śniadanie zjedzone, a głód wraca szybciej niż kawa
Generuje nadciśnienie. Polacy przekraczają normy trzykrotnie
Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęstszych cho