Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
witam, to jeszcze za wczesnie dla dziecka waryo do roku czasu raczej unikac glutenu głównie z pszenicy, pierwszy który wprowadzic to z jeczmienia, owsa zyta lub orkiszu ale prosze sie jednak wstrzymac jeszcze 2-4 miesiace.
może to być objawem nietolerancji glutenu, wtedy należałoby wyeliminować gluten na kilak miesięcy, warto to przedyskutować z pediatrą, mogą okazać się konieczne dodatkowe badania.Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może jeść półroczne dziecko z alergią? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy można jeść soję przy uczuleniu na gluten? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Czerwone plamki na twarzy 5,5-miesięcznego dziecka po wprowadzeniu glutenu – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Alergia pokarmowa podczas wprowadzania nowych produktów do diety dziecka – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Kiedy należy podawać gluten dziecku z alergią? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czerwone krostki u 2-miesięcznego dziecka a alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Luźne stolce i zmiany skórne u 4,5-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czerwone plamy na policzkach u 7-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jak wprowadzić do diety 5-miesięcznego dziecka gluten, mięso i ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz