Zmiany skórne u dziecka po wprowadzeniu gluteny do diety

Dzień Dobry, Pod koniec 5 m-ca wprowadziłam synowi (karmionemu piersią) gluten 3 gramy dziennie. Po kilku dniach zauważyłam szorstkiej zaczerwienienie na skrzydełka nosa. Odstawiłam na tydzień gluten, po kolejnym wprowadzeniu pojawiła sie niewielka szorstkość na policzku i za jednym płatkiem uszka. Czy to może być objaw alergia gluten. Na jak długo powinnam odstawić. Zaznaczę jeszcze że od 4 tygodni podaje dziecku warzywa! stopniowo wprowadzam i nie zauważyłam żadnych reakcji alergicznych.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

witam, to jeszcze za wczesnie dla dziecka waryo do roku czasu raczej unikac glutenu głównie z pszenicy, pierwszy który wprowadzic to z jeczmienia, owsa zyta lub orkiszu ale prosze sie jednak wstrzymac jeszcze 2-4 miesiace.

0

może to być objawem nietolerancji glutenu, wtedy należałoby wyeliminować gluten na kilak miesięcy, warto to przedyskutować z pediatrą, mogą okazać się konieczne dodatkowe badania.Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty