Jelito drażliwe a stosowanie diety

CHUDY SER ŻÓŁTY PRZY JELICIE DRAŻLIWYM: Witam, czy ser dojrzewający "Piórko", który ma 3%tłuszczu, o składzie, który podaje poniżej: -------------------------------- mleko pasteryzowane, białka mleka, sól, stabilizator - chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych, barwnik - beta karoten -------------------------------- mogę go stosować przy Jelicie Drażliwym? Chodzi o mniej więcej 35g dziennie startego sera.
MĘŻCZYZNA, 36 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS, ang. irritable bowel syndrome) jest niewątpliwie jednym z najczęściej diagnozowanych obecnie schorzeń żołądkowo-jelitowych. To przewlekłe i nawracające zaburzenie czynnościowe jelit obejmuje rozmaite symptomy, takie jak chociażby ból brzucha lub uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej oraz zmiany konsystencji, bądź częstości oddawania stolca, bez współwystępującej przyczyny biochemicznej czy organicznej. Diagnostyka choroby opiera się o IV kryteria rzymskie, które podają, że IBS może zostać rozpoznany w sytuacji, kiedy w ciągu ostatnich 3 miesięcy przez co najmniej 1 dzień w tygodniu obecny był ból brzucha związany z wypróżnianiem, ze zmianą konsystencji stolca oraz/lub zmianą częstości wypróżnień (wystarczą dwa z trzech wymienionych wyżej kryteriów, aby zdiagnozować zespół jelita nadwrażliwego). Obecnie nadzwyczaj obiecującą opcją, wspomagającą leczenie IBS wydaje się być dieta z niską zawartością składników z grupy FODMAP (z jęz. ang. Fermentable Oligosaccharides, Dissacharides, Monosaccharides and Polyols), która koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), disacharydów (laktozy), monosacharydów (fruktozy) oraz polioli (np. erytrytolu, sorbitolu, mannitolu, ksylitolu). W związku z tym, że podany przez Pana gatunek sera żółtego nie zawiera laktozy (cukru mlecznego) i innych składników zaliczanych do grupy FODMAP oraz cechuje się niską zawartością tłuszczu ogółem, to wydaje się, iż może on być stałym elementem Pańskiej diety, bowiem nie będzie wywoływał uciążliwych objawów żołądkowo-jelitowych.

Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty