Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Raczej mało prawdopodobne. Proponuje ponownie udać się do lekarza dermatologa. Po badaniu będzie można coś więcej powiedzieć.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zmiany zapalne wokół ust a alergia na nikiel – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Leki bez recepty na alergię na nikiel – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy stwierdzona alergia na nikiel może wynikać z alergii pokarmowej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysypka skórna przy alergii pokarmowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy alergia na białka mleka nie objawia się wysypką? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wysypka przy alergii wziewnej – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czerwona wysypka pod oczami u 15-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie objawy powoduje alergia na nikiel? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Co stosować w ciąży przy alergii na nikiel? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypka na przedramieniu od 3 tygodni – odpowiada Małgorzata Panek
artykuły
10 mało znanych alergenów
Alergeny znane i nieznane Z pewnością większość z
Alergia na nikiel - objawy, gdzie znajduje się nikiel, rozpoznanie, leczenie
Alergia na nikiel dzieli się na kontaktową i pokar
Wysypka na rękach - najczęstsze przyczyny i leczenie
Wysypka na rękach pojawia się z różnych powodów. P