Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Trudno jednoznacznie stwierdzić, że żywność zawiera substancje antydepresyjne. Opiera się to raczej na odpowiednim zbilansowaniu diety, zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, dzięki czemu organizm otrzymuje odpowiednią ilość energii do działania oraz chociażby składników mineralnych wspomagających pracę umysłu (np. magnez, cynk).
Odpowiednie odżywienie organizmu zapobiega uczuciu zmęczenia, osłabienia, rozdrażnienia oraz redukuje stres. Ważne jest też dostarczanie pełnowartościowego białka, z uwagi na obecne w nim aminokwasy egzogenne.Na przykład w rybach, bananach, nasionach słonecznika i dyni, awokado czy w jajkach, znajdują się większe ilości tryptofanu, który uczestniczy w wytwarzaniu neuroprzekaźnika jakim jest serotonina, odpowiedzialna za redukcję odczucia stresu.Na syntezę serotoniny wpływa też odpowiednia podaż węglowodanów, najlepiej złożonych (węglowodany powinny stanowić 55% dziennej podaży energii).
W diecie wpływającej na poprawę humoru powinny być ograniczane tłuszcze zwierzęce, jednak nie należy eliminować tłuszczów pochodzących z roślin oraz ryb, dostarczających kwasów omega-3 i 6 regulujących działanie układu nerwowego.Cennym składnikiem mineralnym usprawniającym pracę układu nerwowego, poprawiającym koncentrację i pamięć jest magnez jego źródłem są orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe i kakao.
pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty