Czy dieta cud istnieje?
Wiele osób, które chciałyby schudnąć, liczą, że w końcu trafią na cudowną dietę. Chcą zrzucić zbędne kilogramy bez zbędnego wysiłku. Czy to możliwe? Obejrzyj film i sprawdź.
Dzień Dobry,
polecam zrezygnowanie ze smażenia na korzyść gotowania, gotowania na parze, pieczenia lub grillowania. Jeśli już smażymy to polecam wybierać masło klarowane lub olej rzepakowy.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Witam Pana
Do smażenia zalecane są oleje rafinowane: olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Produkty, które nie wymagają długiego smażenia (np. jajecznica) mogą być smażone na maśle klarowanym. Olejów takich jak: słonecznikowy, lniany, sojowy, kukurydziany nie poleca się do smażenia, należy stosować je na zimno - np. do sałatek.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Różnice pomiędzy olejami rafinowanymi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Możliwość stosowania oleju i soli w diecie oczyszczającej – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik