Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Dzień dobry
Zarówno oliwa jak i olej są bardzo zdrowe. Różnią się składem kwasów tłuszczowych , więc najlepiej używać obu , aby dieta była bardziej urozmaicona.
Pozdrawiam
Witam.
Olej rzepakowy zawiera niezbędne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Bardzo dobrze nadaje się do pieczenia czy smażenia. Oliwa z oliwek natomiast zawiera duże ilości kwasu oleinowego. Zawiera witaminy z grupy A, D, E, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, w zaparciach, reguluje procesy trawienia. Zarówno olej rzepakowy jak i oliwa z oliwek są zdrowe dla naszego organizmu.Pozdrawiam
Witam!
Zgadzam się z poprzednikami. Chciałam jeszcze dodać, że mimo podobnego - bardzo dobrego składu oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, ich ceny są różne. Zdecydowanie droższa jest oliwa z oliwek, dlatego w ramach kompromisu między składem i ceną w naszej szerokości geograficznej polecam olej rzepakowy.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, w diecie powinniśmy używać kilka rodzajów olejów, aby wprowadzać do naszego organizmu różne wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.Oliwę z oliwek lepiej używać na surowo np. do sałatek, olej rzepakowy nadaje się do smażenia.
Witam, zarówno olej rzepakowy jak i oliwa z oliwek są bardzo zdrowe :) Ale zasadniczo różnią się zawartością i proporcjami kwasów tłuszczowych. Najkorzystniej jest zmieniać płynne tłuszcze w codziennej diecie, właśnie z uwagi na proporcje kwasów tłuszczowych, im większe urozmaicenie, tym większe korzyści prozdrowotne, ale z delikatnym wskazaniem na olej rzepakowy jako ten "lepszy" jakościowo tłuszcz :) Serdecznie pozdrawiam.
Witam,
zarówno oliwa z oliwek i olej rzepakowy są tłuszczami roślinnymi, które można używać na ciepło i zimno. Pod względem walorów zdrowotnych nie ma znaczenia, który będziemy stosować w kuchni. Obecnie nasz olej rzepakowy jest równie zdrowy jak oliwa z oliwek. Proponuję stosować naprzemiennie, w zależności co nam bardziej smakuje.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czym zastąpić oliwę z oliwek? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jakie są wszystkie zalety oleju lnianego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n
Zdrowa dieta kobiety w ciąży i po niej - dlaczego warto wzbogacić ją o olej rzepakowy
Artykuł sponsorowany **Gotując, nie wyobrażamy so