Poród - kiedy należy udać się do szpitala?
Witam, zdecydowanie odradzam spożywanie takiego mięsa. Należy do produktów, które najszybciej się psują i nie tylko nie mają wówczas żadnej wartości odżywczej, ale mogą być bardzo szkodliwe. Proszę również pamiętać, że ciąża to stan szczególnej troski o zdrowie i dobro swoje oraz swojego nienarodzonego dziecka. Dieta ma bezpośredni wpływ na rozwój płodu i powinna być zaplanowana pod kątem wartości odżywczych oraz składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego też nie warto podejmować takiego ryzyka, jakim jest jedzenie przeterminowanego mięsa, zwłaszcza, że kurczak oraz wieprzowina (zakładam, że z niej jest wspomniane przez Panią mięso mielone) są jednak najmniej wartościowe ze wszystkich gatunków mięs. Proszę też pamiętać, że drób, obok ryb, to mięso, które najkrócej może być przechowywane w niskich temperaturach – lepiej zatem spożywać świeże niż odmrażane. Zachęcam do zapoznania się z opinią naszego eksperta odnośnie czasu i temperatury mrożenia mięs, może będzie dla Pani jakąś wskazówką: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/przechowywanie-produktow-spozywczych-w-zamrazarce. Na koniec zapraszam do lektury artykułu, dotyczącego spożywania przeterminowanych parówek. Ekspert wyjaśnia w nim, jakie zagrożenie niesie ze sobą jedzenie produktów łatwo psujących się i kto szczególnie bacznie powinien pilnować terminów przydatności do spożycia: https://zywienie.abczdrowie.pl/czy-mozna-jesc-parowki-po-terminie-waznosc-nasz-ekspert-przestrzega. Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jakich produktów spożywczych należy szczególnie unikać w czasie ciąży? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak przechowywać żywność, aby uniknąć strat w składnikach mineralnych? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Czy jest ryzyko zakażenia listerią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy mięso z gęsi jest zdrowsze od kurczaka? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jak rozumieć wyniki badania na toksoplazmozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy jest u mnie ryzyko zatrucia pokarmowego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść łososia wędzonego na ciepło? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Jak wybierać wędliny i mięso? – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Wędlina, parówki, dania gotowe i ten sam komunikat
Jak uniknąć zarażenia toksoplazmozą w ciąży? (WIDEO)
Toksoplazmoza w ciąży stanowi ogromne zagrożenie
Zrezygnowanie z jednej porcji czerwonego mięsa może zapobiec bolesnym dolegliwościom
Regularne jedzenia czerwonego mięsa może zwiększyć