Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Niestety nie ma jednej, typowej diety stosowanej w żylakach. Zalecane jest racjonalne odżywianie się z uwzględnieniem produktów bogatobłonnikowych, których najwięcej znajdujemy w surowych warzywach, ciemnym pieczywie z ziarnami, fasoli i orzechach. Pomogą nam one uniknąć zaparć, które mogą sprzyjać rozwojowi żylaków. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, około 1,5 litrów płynów dziennie. Należy także unikać dosalanie oraz spożywania smażonych i wędzonych pokarmów. Bardzo ważne jest także utrzymanie prawidłowej wagi ciała- chorzy z żylakami nie mogą sobie pozwolić na nadwagę czy otyłość.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty zawierające węglowodany złożone? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Żylaki odbytu i unikanie zaparć – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Polip na jelicie grubym a dieta – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zaparcia i pozytywny wynik testu ciążowego – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta po radioterapii – odpowiada Mgr Sylwia Segin
- Złamanie żuchwy a dieta płynna – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Insulinooporność a odpowiednia dieta – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby chorej na nieżyt żołądka? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta a żylaki – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz