Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej?

Witam, czy kaloryczność bułki z serem i szynką zmienia się po obróbce termicznej, mówie tu tylko i wyłącznie o np. pieczeniu w piekarniku, oczywiście bez żadnych dodatków. Czy obróbka terminacza produktów spożywczych ma na nie jakiś wpływ?
MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Co jeść po wysiłku fizycznym?

Osoby, które rozpoczęły przygodę ze sportem zastanawiają się być może, co powinny jeść po zakończonym treningu. Obejrzyj nasz film i dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta sportowca.

Dzień dobry,



Wartość energetyczna wspomnianych przez Pana produktów żywnościowych nie ulega zmianie w wyniku obróbki termicznej, np. pieczenia w piekarniku lub tosterze bez dodatku tłuszczu i przypraw. W przypadku pieczenia mięsa i ryb szacuje się, że dochodzi do zachowania około 70-80% witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wodzie, które znajdują się w produkcie naturalnym, nieprzetworzonym. Podczas obróbki kulinarnej warto zwrócić również uwagę na stopień rozdrobnienia wykorzystywanych pokarmów, albowiem im wyższy, tym z reguły dochodzi do większej utraty składników odżywczych podczas obróbki cieplnej (np. gotowania czy pieczenia) i późniejszego przechowywania potraw. Do najbardziej zalecanych metod obróbki kulinarnej zalicza się gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wstępnego obsmażania, pieczenie bez dodatku tłuszczu, a także grillowanie na grillu elektrycznym bez dodawania tłuszczu.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0

Jeżeli zwraca Pan uwagę na kaloryczność, to zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będzie wybór chleba pełnoziarnistego zamiast bułki, a zamiast sera żółtego proponuję mozarellę.

0

Witam,

kaloryczność produktów nie zmienia się pod wpływem obróbki termicznej ale rośnie indeks glikemiczny.

Dlatego też zaleca się gotowanie np ryżu. kaszy, makaronu al'dente.



W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam

Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dietetyk

Blogi:

wp fitness

https://joanna-wasiluk.fitness.wp.pl/

Kafeteria.pl

https://joanna-wasiluk.kafeteria.pl/



Instagram:

https://www.instagram.com/joanna_dudziec_wasiluk/?hl=pl

ABC zdrowie

https://ranking.abczdrowie.pl/d/joanna-wasiluk-dudziec-dietetyk-warszawa-31668

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty