Właściwości korzenia żeń-szeń
Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.
Kwas chlorogenowy wykazuje działanie prozdrowotne, a nie toksyczne.
To naturalny polifenol, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
W literaturze medycznej wskazuje się też na jego potencjalne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz antygrzybiczne.
Ponadto zwiększa insulinowrażliwość komórek.
Kwas chlorogenowy jest, poza kofeiną, jedną z najczęściej wymienianych substancji aktywnych występujących w kawie. Mieszkanka kofeiny i kwasu chlorogenowego ma korzystny wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn, głównie ze względu na działanie kwasu chlorogenowego. Wysoki poziom tego kwasu ma zielona kawa, co pozwala na obniżanie ciśnienia tętniczego rozkurczowego i skurczowego w bezpieczny sposób.
W przewodzie pokarmowym działanie kwasu chlorogenowego przejawia się obniżaniem wchłaniania węglowodanów, co w rezultacie prowadzi do aktywniejszego czerpania z zapasów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej organizmu. Kwas chlorogenowy oraz jego pochodne wykazują działania hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę, ułatwiające jej regenerację) oraz hipoglikemiczne (obniżające poziom glukozy we krwi, zwiększające czułość komórek na insulinę).
Kwas cholorogenowy to naturalna substancja występująca w zielonej kawie, ale też m.in w suszonych śliwkach, głogu, pokrzywach czy w kakaowcu. W kawie czarnej, kwas cholorogenowy ulega zniszczeniu w procesie obróbki termicznej, w zielonej kawie natomiast pozostaje. Eksperci zwracają uwagę na to, że kawa zielona zawiera bardzo wiele kofeiny, co sprawia, że nie jest do końca pewne, czy swoje właściwości odchudzające zawdzięcza kwasowi chlorogenowemu czy właśnie kofeinie.
Obecnie kwas chlorogenowy znany jest jako suplement diety o działaniu wspomagającym odchudzanie i jest dostępny również w Polsce. Kwas chlorogenowy czyli ekstrakt z zielonej kawy, znany też pod nazwą cga, jest substancją o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Kwas chlorogenowy reguluje poziom glikemii, detoksykuje organizm i działa wzmacniająco na system odpornościowy. Ma też działać poprzez uwrażliwianie komórek na działanie insuliny. Ponadto kwasowi cholorogenowemu przypisuje się działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwnowotworowe.
Przeprowadzono badania nad działaniem tego kwasu i na ich podstawie wywnioskowano, że skutecznie wspomaga on odchudzanie. Testy te jednak przeprowadzane były w dość krótkim czasie i nie do końca oddawały naturalny proces odchudzania.
Na pewno przeciwwskazaniem do przyjmowania kwasu chlorogenowego jest: ciąża i karmienie piersią, nadciśnienie, niewydolność serca i wiek poniżej 16 roku życia.
Kwas chlorogenowy jest wprawdzie bezpieczny, ale należy pamiętać, ze nie istnieje cudowny lek na odchudzenie. Jedynymi sprawdzonymi sposobami są dieta i aktywność fizyczna, a suplementy mogą spełniać jedynie pomocniczą rolę i nie zastąpią dwóch poprzednich czynników.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kawa niszczy organizm? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Wybór herbaty czerwonej lub zielonej podczas odchudzania – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy czarna herbata jest dobra dla organizmu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy zielona kawa odchudza? – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Wpływ zielonej i białej herbaty na zdrowie – odpowiada Agata Zmorkowska
- Jaka herbata jest najzdrowsza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób można podnieść poziom kwasu hialuronowego w organizmie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wpływ zielonej herbaty na odchudzanie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy zielona herbata, kawa lub mięta pomagają w odchudzaniu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy zielona herbata ma właściwości odchudzające? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska