Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Szanowna Pani,
Dziękujemy Pani za nadesłane pytanie.
Nietolerancja laktozy to faktycznie bardzo kłopotliwa przypadłość. Jednak obecnie istnieje wiele możliwości poradzenia sobie z powiązanymi z tym dolegliwościami.
Na początek warto przede wszystkim udać się do lekarza i opowiedzieć mu o objawach, które występują po spożyciu nabiału. Zapewne na wizycie otrzyma Pani skierowanie na badania, które posłużą zdiagnozowaniu źródła opisanych symptomów.
Po otrzymaniu wyników badań, lekarz przedstawi możliwości radzenia sobie z nietolerancją laktozy. Zachęcamy też do skontaktowania się z dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniej dla Pani diety.
Proszę też pamiętać, że na rynku mamy obecnie szereg produktów mlecznych bez laktozy, a nawet wegańskich, które skutecznie zastępują produkty pełnomleczne, dzięki którym nie jest konieczne rezygnowanie z dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych.
Zachęcamy do zapoznania się z linkami opisującymi podobne zagadnienia na naszym portalu:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-produkty-bez-laktozy-sa-zdrowsze-od-tych-z-laktoza
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-oznacza-te-wynik-badania-nietolerancji-laktozy
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/produkty-mleczne-bez-zawartosci-laktozy
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-przy-nietolerancji-na-mleko-krowie-warto-podawac-regularnie-latopik
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dziecku w tym wieku można podać mleko bez laktozy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Problemy ze wzdeciami i kupką z powodu nietolerancji laktozy – odpowiada Lek. Dominik Siutka
- Co mogę jeść przy nietolerancji laktozy? – odpowiada Mgr Natalia Parulska
- Podejrzenie nietolerancji laktozy u 19-latki – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie a wskazania do wyeliminowania produktów mlecznych z diety – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Produkty mleczne bez zawartości laktozy – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy powodem tego stanu rzeczy może być nietolerancja laktozy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy produkty bez laktozy są zdrowsze od tych z laktozą? – odpowiada
- Czy jeśli nie toleruję mleka krowiego to oznacza, że mam nietolerancję laktozy? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Alergia na mleko krowie - nietolerancja kazeiny, alergia na mleko, ból brzucha po mleku, wzdęcia po wypiciu mleka, kazeina, laktoza, białko mleka krowiego
Alergia na krowie mleko to rodzaj alergii pokarmow
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej stanowią do