Otyłość w Polsce
Witam,
w przypadku zdrowej osoby posiłki smażone ( o ile spożywane z umiarem) mogą być uwzględniane w menu. Warto jednak pamiętać, że potrawy smażone mogą powodować dyskomfort w jamie brzusznej ( zwykle są ciężkostrawne). Zachęcam do ograniczania ilości dodawanego tłuszczu przy smażeniu oraz używanie dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką (dzięki czemu ograniczamy dodatek tłuszczu). Z potraw śniadaniowych przygotowywanych metodą smażenia polecam naleśniki, jajecznice z dodatkiem warzyw, omlety, placuszki z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem owoców czy placuszki warzywne np. z marchewki. Proszę pamiętać, że w zdrowej diecie najważniejsza jest różnorodność i zachowanie równowagi między ilością potraw gotowanych, smażonych i pieczonych i tak dalej. Byle ze smakiem :)
Pozdrawiam
Ewelina Kozłowska
Witam serdecznie,
jeżeli jest Pani zdrową osobą to sporadycznie można jeść smażone potrawy typu naleśniki, placki aczkolwiek zachęcam do dodawania odrobiny tłuszczu w trakcie przygotowania potrawy, w ramach składników i smażenia bez tłuszczu na patelni teflonowej. Ważne aby też odpowiednie tłuszcze stosować do smażenia np olej kokosowy bardzo dobrze się sprawdza.
pozdrawiam
Małgorzata
Można sporadycznie np. raz w tygodniu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie naleśników ze szpinakiem w diecie lekkostrawnej – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Czy smażony produkt osiąga więcej kalorii? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Naleśniki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Co spożywać na kolację przy niedowadze? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Koktajle odżywcze przy niedowadze – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Spożywanie twarogu na kolację – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Dieta przy zatłuszczeniu trzustki – odpowiada mgr Joanna Arciszewska