Witam, współczesne badania naukowe wykazują, iż kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają podwyższony poziom trójglicerydów we krwi przyczyniających się do tworzenia zatorów oraz podwyższają poziom HDL. Jednak, aby działanie to było skuteczne trzeba dostarczyć organizmowi 1 g omega-3 dziennie. Tymczasem większość suplementów diety zawiera tylko 100 mg tego kwasu.

Pozdrawiam,
biziel.dobrydietetyk.pl

0

Witam,
Kwasy omega-3 wg. większości źródeł naukowych posiadają niewielki wpływ na podwyższenie poziomu cholesterolu HDL, aczkolwiek w sposób znaczący wpływają na polepszenie gospodarki lipidowej poprzez obniżanie trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Poza tym wykazują działanie antyzakrzepowe oraz hipotensyjne, jak również łagodzą stany zapalne. Jeśli chodzi o podwyższenie frakcji cholesterolu HDL to największe znaczenie ma tu regularna aktywność fizyczna, unormowanie masy ciała (pozbycie się nadwagi) oraz spożycie produktów bogatych w pewne grupy flawonoidów, które zawarte są m.in. w w skórce ciemnych winogron.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty