Co wiesz o alergii pokarmowej u dzieci?
Sprawdź, czy tej choroby można uniknąć, np. odpowiednim odżywianiem w czasie ciąży. Z filmu dowiesz się również, czy alergia jest chorobą, z której nie można zostać wyleczonym, a także kiedy najlepiej badać dzieci pod kątem alergii.
Witam serdecznie,
Wymagania laboratorium co do składników potencjalnie alergizujących to najczęściej 10-14 dni, ale warto wcześniej sprawdzić w tym, w którym będzie Pan robić badania.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Jeśli pacjent choruje na celiakię to bezwzględnie nie wolno do diety włączać produktów zawierających gluten. W innym przypadku rozszerzoną diagnostykę należy wykonać bez włączania produktów eliminowanych. Jeśli występują inne nietolerancje niż te badane wcześniej, przeciwciała i tak się pojawią.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Ile czasu przez testami powinnam zacząć to jeść, by wytworzyły się przeciwciała? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Alergia pokarmowa i wyniki testów – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Czy osoby chorujące na Hashimoto powinna unikać glutenu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jakie testy wykonać w kierunku celiakii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy 2-tygodniowa dieta bezglutenowa może sfałszować wynik badania krwi? – odpowiada Mgr Paulina Kijo (Brzuskiewicz)
- Czy trójglicerydy na poziomie 40 mg/dl mogą świadczyć o nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy powinnam wykonać badanie na celiakię, jeżeli okazało się, że to alergia? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
artykuły
Testy na nietolerancję pokarmową - hit czy kit?
Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, kiedyś
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten