Czy sok z buraka faktycznie poprawia morfologię w czasie chemioterapii? Ile trzeba go pic? Ja go bardzo nie lubię ale zmuszam sie... słusznie?
Terapia celowana w leczeniu raka
Dzień dobry,
buraki to bardzo wartościowe i godne uwagi warzywo. Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu, ale niestety nie jest najlepszym źródłem żelaza. Dlatego też nie liczyłabym bardzo na znaczącą poprawę stanu krwinek czerwonych czy poziomu hemoglobiny po jego spożyciu.
Duże ilości soku z buraków bardzo często wywołują dodatkowe dolegliwości np. biegunki, ból brzucha czy mdłości. Dlatego też wykorzystywałabym głównie buraki w całości w postaci pieczonej, barszczu, puree w codziennym jadłospisie, a z soku zrezygnowała - szczególnie, że się Pan do niego zmusza.
Pozdrawiam ciepło
EC
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznacza taka reakcja organizmu po spożyciu buraków? – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Codzienne spożywanie soku z buraków a niski poziom hemoglobiny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy przy leczeniu psychiatrycznym można pić sok pomidorowy? – odpowiada Lek. Grzegorz Nawara
- Wodnista biegunka z domieszką krwi i różowy mocz a zjedzenie buraków – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Codzienne spożywanie soku z marchwi a poziom glukozy w krwi – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść podczas chemioterapii? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy jest możliwe przedawkowanie potasu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Picie soku z buraków zakwaszonych kwasem mlekowym – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jedzenie buraków na wysoki hematokryt i hemoglobinę – odpowiada Ewa Kozłowska