Picie soku z buraków zakwaszonych kwasem mlekowym

Polecono mi picie soku z burakow zakwaszonego kwasem mlekowym 2 lyzki na 2 litry wody.. Taki zaczyn stoi trzy dni i juz mozna pic .. Czy to jest zdrowe
KOBIETA, 62 LAT ponad rok temu

Kwas z buraków jest bardzo zdrowy, jednak pierwszy raz słyszę o zakwaszaniu go kwasem mlekowym, moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Buraki są doskonałą skarbnicą witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, C, B1, a także sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i rzadkie pierwiastki śladowe: lit, stront, rubid. Kobalt natomiast jest minerałem niezbędnym w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego kwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości i anemii. Wspomaga także pracę wątroby i nerek, pomocny przy nadciśnieniu, zapobiega zakrzepom krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii oraz wzmacnia odporność.

W przypadku powyższych problemów zaleca się przeprowadzenie kuracji kwasem z buraka. Polega ona na piciu jednej filiżanki dziennie kwasu z buraków przez około 8 tygodni. Kurację można z powodzeniem zastosować 2 razy do roku.
Poniżej mój wypróbowany przepis na smaczny, zdrowy zakwas.

Kwas buraczany
1 kg. buraków
3 szt. marchwi
3 szt. pietruszki
1 szt. selera
3 ząbki czosnku
1 szt. chrzanu
1 łyżeczka kminku
3 litry przegotowanej letniej wody
Sól, cukier do smaku
Skórka z chleba razowego

Warzywa umyć i obrać. Włożyć do dużego słoja. Zalać przegotowaną wodą i postawić w cieple do ukiszenia tj. 3 – 5 dni. Po tym czasie barszcz zlać do butelek. Do szybszego ukiszenia następnej porcji zostawić trochę zakwasu na spodzie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty