Dieta przy dolegliwościach żołądkowych, dwunastnicy i przełyku

Jaką zdrową żywność jeść przy dolegliwościach żełądkowych,dwunastnicy i przełyku? Ja nie piję alkocholu, nie palę jedynie biorę dużo leków.
ponad rok temu

Dieta przed ciążą

Dzień dobry,
Przy schorzeniach układu pokarmowego zalecana jest dieta łatwo strawna oraz jej modyfikacja czyli łatwostrawna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Zapoznaj się z tym artykułem - http://portal.abczdrowie.pl/dieta-lekkostrawna
Korzystne jest zrezygnowanie z alkoholu i palenia tytoniu, bowiem zwiększają wydzielanie soku żołądkowego nasilając dolegliwości.
Zamień kawę na taką bezkofeinową lub koniecznie pij ją z mlekiem - około 50 ml. Nie wskazane są także ostre przyprawy oraz napoje gazowane.
Wieczorem przed snem pij napar z lnu - 1-2 łyżki stołowe wsyp do szklanki wrzącej wody i gotuj około 1 minuty. Pij schłodzone.

0
Dr n. med. Aneta KoĹcioĹek
Dr n. med. Aneta KoĹcioĹek

Aby zmniejszyć dyskomfort- bóle brzucha, nudności, wzdęcia czy uczucie palenia w przełyku należy zadbać o spożywanie częstych 4-5 mało objętościowych posiłków, ostatni posiłek powinniśmy zjadać około 3 godz przed snem. Do produktów , które szczególnie mogą nasilać nieprzyjemne dolegliwości należą: napoje gazowane i kawa (wzmaga wydzielanie kwasu solnego w żołądku), owoce cytrusowe i soki z owoców cytrusowych( głównie grejpfruty), sok pomidorowy, czekolada i wyroby czekoladowe, mocna herbata, mięta pieprzowa. Niezalecane są warzywa cebulowe- szczególnie surowa cebula, szparagi, karczochy, kapusta, rzodkiewki, warzywa strączkowe, orzechy. Zalecam dietę łatwostrawną z ograniczeniem spożycia tłuszczy- wybierajmy nisko tłuszczowy nabiał, małe porcje ryb,chudego mięsa i drobiu( należy zawsze usunąć widoczny tłuszcz, skóry ), zrezygnujmy ze smażenia na rzecz gotowania na parze czy pieczenia w rękawie/naczyniach żaroodpornych.Pieczywo powinno być jasne lub mieszane typu graham, orkisz, żytni jasny. Zaobserwować reakcję organizmu po spożyciu kaszy gryczanej- u niektórych pacjentów pojawiają się wzdęcia. Jaja jeść tylko gotowane na miękko, na parze, po wiedeńsku. Masło, margaryny miękkie i oliwy/oleju używać w ograniczonych ilościach. Dużą ulgę pacjentom przynosi regularnie picie siemienia lnianego- ma silne właściwości śluzo twórcze.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty