Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam,
najbezpieczniejszy będzie chleb Graham lub pieczywo jasne, pieczywo żytnie jest dozwolone o ile pacjent je dobrze toleruje i nie występuja po nim dolegliwości. Ważne jest również unormowanie masy ciała zwłaszcza w obrębie jamy brzusznej.
Pozdrawiam serdecznie
Przy refluksie ograniczamy drażnienie mechaniczne, termiczne i chemiczne błony śluzowej. Czyli pijemy pokarmy w pokojowej temperaturze, ograniczamy błonnik, czyli stosujemy WYŁĄCZNIE pieczywa czerstwe, białe, bez ziaren, owoce i warzywa bez skórki i pestek, wykluczamy otręby itp.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy przy refluksie zawsze bardzo spada waga? – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Dieta odchudzająca przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jabłka, pomidory i chleb w diecie refluksowej – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Pieczywo przy przepuklinie przełyku – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta redukcyjna a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie