Zatrucie grzybami - możliwość zatrucia
Dzień dobry,
prawdziwy chleb żytni na zakwasie często obciąża przewód pokarmowy - nie każdy go dobrze toleruje. Proszę zmienić pieczywo na chleb typu graham - powinna sią Pani czuć lepiej.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam,
bardzo możliwe że po żytnim pieczywie ma Pani bóle brzucha. Chleb prawdziwy żytni jest dość ciężki i zawiera spore ilości błonnika. Może to prowadzić do wzdęć i problemów żołądkowych. Proszę zmniejszyć ilość zjadanego chleba tego typu i urozmaicić go chlebem z maki mieszanej, orkiszowej.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Chleb przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Spożywanie chleba orkiszowego przez cukrzyka – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Jaki chleb stosować przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaki chleb mogę jeść na diecie oprócz razowego? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Zastąpienie chleba pieczywem chrupkim na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)