Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem
Witam!
Niedokrwistość może wywoływać opisane objawy. Część z nich mogą wywoływać również niedobory szerszej gamy witamin i składników mineralnych. Warto byłoby wprowadzić do diety produkty mięsne, chociaż na czas wyrównania niedokrwistości.
Rezygnując z produktów zwierzęcych, należy pamiętać o suplementowaniu niektórych witamin i mikroelemnetów, a dietę planować bardzo rozważnie.
Jeśli nie jada Pani produktów mlecznych, naraża się również na niedobory cennych składników, m.in. wapnia, fosforu, witaminy D, czy witamin z grupy B. Drżenia mogą wynikać m.in. z tych niedoborów. Zanim zupełnie wykluczy Pani produkty pochodzenia zwierzecego, zachęcam do poczytania artykułow na trzech istotnych z Pani punktu widzenia portalach, do których linki podaję: abcanemia.pl/, abcdieta.pl/, abcwitaminy.pl/.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta odpowiednia przy anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Chciałabym zostać wegetarianką. Czy jest to możliwe, skoro do tej pory jadłam mięso? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Zamienniki pokarmowe białka, mleka i orzechów laskowych – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Osłabiona kondycja i wypadanie włosów u wegetarianki – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Refluks żołądkowo-przełykowy oraz problemy z koncentracją, senność, ból głowy i osłabienie – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Czy takie objawy świadczą o anemii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co jeść przy stwierdzonej anemii? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Chcę przejść na wegetariaznizm – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Produkty sprzyjające odchudzaniu przy anemii – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska