Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Sugerowałabym stosowanie diety o niskim poziomie białka (nie przekraczającym 10% podaży energii dobowej), która pomoże odciążyć nerki. Jednocześnie celem korekty nieprawidłowych wyników cholesterolu należy obniżyć podaż tłuszczu ogółem w diecie do 20% energii oraz zmiany jakościowe w obrębie spożywanych tłuszczy. Należy z diety wykluczyć źródła tłuszczy nasyconych (mięso wieprzowe, wołowe, tłusty nabiał, margaryny, produkty zawierające olej lub tłuszcz palmowy) zastępując je olejami roślinnymi (oliwa z oliwek, z pestek winogron, olej lniany, słonecznikowy), orzechami oraz nasionami jak słonecznik i dynia. Należy także spożywać tłuste ryby przynajmniej 3 razy w tygodniu (makrela, łosoś, śledź, halibut). Biorąc pod uwagę jednak nakładające się na siebie problemy zdrowotne wpływające na konieczność stosowania specjalnej diety sugerowałabym wizytę u specjalisty, który pomoże dobrać indywidualnie najlepszy sposób postępowania dietetycznego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ posiłków na poziom cholesterolu i trójglicerydu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Podwyższony poziom trójglicerydów – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Jaka dieta będzie dla mnie odpowiednia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Tłuszcze są potrzebne, jednak nie wszystkie są sobie równe
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródł
Jak naturalnie obniżyć zły cholesterol?
Zatkane tętnice Nasze serce każdego dnia wykonuje