Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Witam!
Proponuję zapoznanie się z treścią artykułu - http://portal.abczdrowie.pl/amylaza-w-moczu
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ciężar właściwy moczu – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wysoki poziom amylazy – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Jaka jest prawidłowa norma amylazy w moczu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik amylazy w moczu 470 – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Poziom amylazy w moczu a leki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Przyczyny podwyższenia poziomu amylazy w moczu – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Co oznacza wynik amylazy w moczu u 5-latka? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Dlaczego mam podwyższony poziom amylazy we krwi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak rozpoznać zapalenie pęcherza? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Co może oznaczać wysoki poziom amylazy w moczu? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Amylaza w moczu - charakterystyka, wskazania, normy
Amylaza jest enzymem, który odpowiada za trawienie
Diagnostyka laboratoryjna chorób wątroby i trzustki - charakterystyka chorób, badania diagnostyczne
Diagnostyka laboratoryjna chorób wątroby i trzustk
Amylaza - charakterystyka, normy, interpretacja
Amylaza jest enzymem hydrolitycznym wytwarzanym gł