Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Nie powinny one mieć wpływu na glikemię i przyczyny wzrostu poziomu cukru we krwii należy się doszukiwać gdzie indziej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie leków Biseptol, Emanera i Omnic Ocas a utrudnione wypróżnianie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Omnic Ocas 0,4 i Omnic 0,4 a różnice pomiędzy nimi – odpowiada Dr n. med. Przemysław Łodej
- Cewnik w pęcherzu moczowym a stosowanie Omnic Ocas – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Lek Omnic Ocas a bóle głowy i twarzy – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Wpływ na PSA – odpowiada Lek. Marcin Buczek
- Stosowanie leków a wzrost cukru – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy zażywanie Vitapilu może powodować wzrost poziomu potasu we krwi? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wzrost glukozy we krwi po modyfikacji leczenia cukrzycy typu II – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Wysoki poziom glukozy na czczo a stosowanie Siofor 500 – odpowiada Marta Mielniczuk
- Test obciążenia glukozą w 26 tygodniu ciąży – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz