Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Witam serdecznie!
Ksylitol to naturalna substancja słodząca uzyskiwana z drzewa brzozy, która zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż cukier - dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru który dostarcza 4 kcal/g. Może mieć więc zastosowanie dla osób borykających się z nadwagą i otyłością.
W przeciwieństwie do zwykłego cukru, ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i jest wolniej przetwarzany w organizmie z udziałem insuliny (można stosować u diabetyków). Badania naukowe potwierdzają również dobroczynny wpływ ksylitolu na profilaktykę próchnicy zębów oraz proces odkwaszenia organizmu. Poza tym, ten naturalny słodzik zwiększa przyswajanie wapnia przez kości.
Ksylitol jest uznawany za bezpieczny słodzik dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Dostarcza jednak kalorii, więc jak z każdym rodzajem substancji słodzących, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Generalnie, należy zmniejszać ilość przyswajanego cukru w diecie.
Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Zawartość kalorii w produktach żywnościowych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy ksylitol to zdrowy zamiennik cukru? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Węglan amonu, karagen, cytrynian wapnia, difosforan disodowy i wodorowęglan sodu na etykiecie produktu dla dzieci – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska