Cukrzyca a otyłość
Otyłość może stać się przyczyną wielu niebezpiecznych chorób. Większa waga powoduje również cukrzycę. O zależności między cukrzycą a otyłością opowiada dr Agnieszka Tiuryn-Petrulewicz.
Osoba chora na cukrzycę nie powinna spożywać cukrów prostych, szczególnie w formie dodawanej do potraw czy napojów. Miód mimo, że bardziej wartościowy podnosi szybko cukier we krwi, co jest niekorzystne. Cukier brzozowy ma niższy indeks glikemiczny niż miód czy cukier biały, ale należy pamiętać że posiada również kalorie - puste kalorie. Cukier prosty w diecie chorego powinien pochodzić tylko z owoców, ale również w umiarkowanych ilościach. Dozowolone są jedynie słodziki najlepiej pochodzenia naturalnego jak suszona stewia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Spożywanie miodu przez osoby chore na cukrzycę – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Ograniczenie cukrów prostych przy hipoglikemii reaktywnej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy produkt Sweet Freedom jest dobry dla cukrzyków? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek