Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Najlepiej pokarmy wprowadzać stopniowo po kolei, tak jak sama Pani napisała, unikając tych potencjalnych najsilniejszych alergenów
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Twarda i czerwona kulka po pobraniu krwi z główki dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Alergia na produkty spożywcze a wiek – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Alergia skórna. Czerwone plamki na ciele – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Zmiany skórne na ustach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia pokarmowa i zmiany skórne – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dlaczego dziecko ma na twarzy kaszkę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergie skórne a negatywne wyniki w testach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czerwona wysypka na twarzy 3. tygodniowego dziecka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Małe czerwone krostki wokół ust – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Swędzenie stóp a alergie pokarmowe – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
artykuły
Wysypka na rękach - najczęstsze przyczyny i leczenie
Wysypka na rękach pojawia się z różnych powodów. P
Wysypka alergiczna - jak rozpoznać, rodzaje, przyczyny, objawy i leczenie
Wysypka alergiczna, przez wielu pacjentów określan
Najczęstsze alergie pokarmowe
Najczęściej występujące alergie pokarmowe Alergia