Grejpfrut na odporność
Dzień dobry, jeśli spożywanie tych produktów idzie w parze z intensywną aktywnością fizyczną, to nie. Zarówno miód, jak i banan dostarczają dużej ilości węglowodanów łatwoprzyswajalnych. Sa to produkty wysokoenergetyczne o znikomej ilości błonnika w bananie i jego braku w miodzie.. Niedobór błonnika prowadzi do wyrzutu insuliny i gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. Wtedy czujemy osłabienie. Ciągłe dostarczanie łatwoprzyswajalnych produktów w wiekszych ilościach i to codziennie może skończyć się insulinoopornością, a następnie cukrzycą. Wkomponowanie miodu i banana w skład zróżnicowanej diety zawierajacej sporo błonnika, nie musi powodować w/w dolegliwości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Miód a cukier w diecie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spożywanie bananów podczas diety odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta odchudzająca a miód – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zawartość cukru w bananach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ile dziennie można spożywać miodu? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Banan w diecie redukcyjnej – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jakie są skutki jedzenia fast-foodów w nadmiarze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Banany w diecie rocznego dziecka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Ile kalorii ma owsianka z poniższego przepisu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Właściwości odżywcze miodów dostępnych na polskim rynku – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik