Nawracające występowanie AZPP

Witam Od 5 lat choruję na AZPP. Nie znam przyczyny choroby. Choroba z każdym rokiem nawraca i postępuje, byłam leczona encortonem przez ostatnie 3 lata. W badaniach na przeciwciała precipitujące otrzymałam wynik dodatni na: erwinia herbicola, candida albicans, acinetobacter calcoaceticus. Ostatnio zauważyłam gorsze samopoczucie po kontakcie z mąką pszenną. Czy erwinia herbicola może występować w mące? Czy zwykłe używanie mąki w domu może powodować moją chorobę?
KOBIETA, 56 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam. Podane drobnoustroje jak najbardziej mogą występować w mące i powodować zaostrzenia choroby. Proszę pozostać pod stałą opieką alergologa/pulmonologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty