Czym jest żywność ekologiczna?
Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.
Witam ciepło,
Przyczyn może być wiele: np. zbyt długie odstępy między posiłkami, nadmierne spożycie węglowodanów porstych (po których "znów by się coś zjadło"), nuda, brak zajęć którymi można by zagospodarować czas, duża aktywność fizyczna.
Napadom głodu zapobiegniesz:
- zwiększając spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowego pieczywa, gruboziarnistych kasz, brązowego ryżu),
- ograniczając spożycie węglowodanów prostych, łatwoprzyswajalnych: cukru, miodu, czekolad, łakoci, białego pieczywa, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru/słodu jęczmiennego,
- dbając o równe odstępy czasowe między posiłkami.
Ewentualne przyczyny związane z tłem chorobowym wyjaśniałabym u lekarza.
Zawsze warto "dmuchać na zimne".
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak poradzić sobie z bardzo dużym apetytem na słodycze? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak pozbyć się chęci na słodycze ? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak powstrzymać nienasycenie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co zrobić, by przestać myśleć o jedzeniu? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Mam częste napady głodu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Prawidłowa waga przy 169 cm wzrostu – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak sobie poradzić z napadami obżarstwa? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Nie mogę schudnąć! – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Zbyt dużo jem! Co robić? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak przestać jeść słodycze, by schudnąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska