Cała prawda o multiwitaminach
Witam. Olej lniany budwigowy jest wartościowym olejem, który warto profilaktycznie wprowadzić do swojej diety. Aby był on jak najbardziej wartościowy musi spełniać pewne kryteria, np. ciemna butelka (ochrona przed światłem), przechowywanie w lodówce (w sklepie ze zdrową żywnością, w aptece należy szukać go w lodówce), data ważności max pół roku, po otwarciu warto zużyć go w ciągu 3-4tyg. później cenne kwasy tłuszczowe mogą się utlenić, powinien być dodawany do potrawy na zimno, ponieważ wysoka temperatura również pozbawia tego co w nim najcenniejsze. Dr Budwig była nominowana do nagrody Nobla za badania nad tłuszczami, lnem, więc to są to rzeczy podparte badaniami i nie to byle jakimi. Dla celów profilaktycznych warto pić 1-2 łyżki dziennie (np. do surówki, zupy).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości siemienia lnianego i lnu – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Stosowanie siemienia lnianego jako suplementu diety – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy siemię lniane tuczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Suplementacja kwasów omega-3 – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- W jaki sposób przyjmować len? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób spożywać siemię lniane? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jak przygotować takie siemię na żołądek? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy siemię lniane mogę mielić? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Kiedy pić siemię lniane? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
artykuły
Siemię lniane - wartości odżywcze, właściwości lecznicze, sposób jedzenia
Siemię lniane to niepozorne ziarenka lnu pospolite
Miażdżone nasiona lnu - wielka pomyłka
Nasiona lnu zawierają mnóstwo nierozpuszczalnego b
Papierowe opakowania sposobem na nadwagę
Tłusta i słodka żywność, taka jak czekolada i chip