Niejedzenie tłustych potraw może właśnie powodować problemy z cholesterolem. Na poziom tego związku we krwi (oraz rozkład w poszczególnych frakcjach) wpływa nie tyle spożycie samego cholesterolu (bo nasz organizm potrafi go wytworzyć zdecydowanie więcej niż możemy zjeść), ale ochronne działanie innych tłuszczów. Chcąc obniżyć poziom cholesterolu powinna Pani uwzględnić w diecie źródła Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a więc oleje roślinne, orzechy i nasiona oraz tłuste ryby. Proszę za to zupełnie zrezygnować ze źródeł tłuszczy nasyconych oraz utwardzonych, a więc margaryny, oleju palmowego oraz tłustego mięsa wieprzowego i nabiału.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Czy sterole roślinne zawarte w niektórych produktach do smarowania chleba obniżają trójglicerydy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wyniki badania poziomu cholesterolu a alergia na statynę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Badania cholesterolu i triglicerydów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Przyczyna podwyższonego cholesterolu całkowitego – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Przyczyny podwyższonego cholesterolu – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wynik badania cholesterolu całkowitego u 48-letniej kobiety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń