Indeks glikemiczny potraw

Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Szanowna Pani,
jeżeli wynik dotyczy badania na czczo to powinna Pani dostać od lekarza podstawowej opieki zdrowotnej skierowanie do diabetologa, gdyż jest on typowy dla osób z nietolerancją cukru (stanowiącą specyficzny stan przedcukrzycowy). W ramach postępowania dietetycznego powinna Pani zastosować się do typowych zaleceń dla osób cierpiących na cukrzycę typu II, a więc z diety wykluczyć produkty zawierające węglowodany łatwoprzyswajlne, szybko podnoszące stężenie glukozy we krwi (produkty o wysokim indekscie glikemicznym). Kilka cennych porad znajdzie Pan w artykule http://portal.abczdrowie.pl/cukrzyca-typu-2-jadlospis , polecam także przejrzeć fora dla cukrzyków, gdzie dostępnych jest wiele gotowych jadłospisów, które zasugerują Pani jakie potrawy powinny się znaleźć w Pani diecie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty