Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Dzień dobry.
Na dobry początek proponuję po prostu 3 posiłki dziennie. Śniadanie bez węglowodanów przynosi świetne efekty - jaja z warzywami, mięso z warzywami, pasty rybne, twarogowe np. w papryce, śledzie, pestki. Do tego reszta posiłków złożona z nieprzetworzonej żywności - podstawa to warzywa, do tego mięso, jaja, ryby, zdrowe tłuszcze (masło, oliwa, olej kokosowy), tłusty (tak!) nabiał. Warto ograniczyć produkty mączne, ziemniaki, wszystko co przetworzone (słodycze, gotowce), żadnego cukru, soków, mało owoców (ewentualnie jagodowe). Ważne są zielone warzywa. Polecam też suplementację tranem i witaminą D. Najważniejsze - proste, prawdziwe, nieprzetworzone jedzenie.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie witaminy 7-letniego niejadka? – odpowiada Urszula Forenc
- Sennośc i niewielka nadwaga u 21-latki – odpowiada Urszula Forenc
- Niska waga ciała u 18-latki – odpowiada Urszula Forenc
- Ile spożywać kalorii, aby zdrowo schudnąć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podwyższony poziom kwasu moczowego a dieta – odpowiada Urszula Forenc
- Niska waga ciała u 26-letniego mężczyzny – odpowiada Urszula Forenc
- Problemy z przytyciem a uwarunkowania genetyczne – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Sposoby na zmniejszenie wagi po ciąży – odpowiada Urszula Forenc
- Niestabilna waga ciała i nieregularne posiłki – odpowiada Mgr inż. Monika Majcher-Lipiejko
- Problemy z wypróżnianiem po spożyciu posiłku – odpowiada Roma Wojtewicz