Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
witam,
nie.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak radzić sobie z pracą w kurzu przy alergii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Miejsce pracy a alergia na pył i kurz – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Krew z nosa a alergia na kurz i pył – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- IgE całkowite 1500 i alergia na roztocza kurzu a konieczność przyjmowania leków antyhistaminowych – odpowiada Piotr Pilarski
- Interpretacja wyniku badania na alergię u 12-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wynik badania na alergię na kurz domowy oraz białko jaja – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Jak leczyć alergię na roztocza kurzu? – odpowiada Piotr Pilarski
- Alergia na roztocza kurzu u 6-letniego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Ryzyko wystąpienia astmy przy alergii na kurz i trawę – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska