Alergia na żyto a spożywanie pieczywa

witam mam pytanie mialam ostatnio robione testy alergiczne skorne panel wziewny i wyszlo mi ze jestem uczulona na żyto. Czy to znaczy ze nie moge jesc pieczywa jakie sa obiawy
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Alergia wziewna na żyto to alergia na pyłki, której objawy pojawiają się wraz z pyleniem żyta w okresie od maja do końca lipca. Główne objawy to nieżyt nosa, który może być połączony z zapaleniem spojówek. Zatem z powodzeniem może jeść Pani pieczywa i inne produkty zawierające żyto.

0
Lek. Jacek Ławnicki
82 poziom zaufania

Witam!
Alergia wziewna na zboża nie wyklucza możliwości spożywania pieczywa. W razie wątpliwości proszę udać się na wizytę do specjalisty alergologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty