Co jeść przy uczuleniu na żyto?

witam mialam ostatnio robione testy skorne i wyszlo mi ze jestem uczulona na zyto .To znaczy ze nie powinnam jesc chleba ?czy jest to niebezpieczne?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Wszystko zależy od rodzaju uczulenia na żyto. Jeżeli jest to alergia typu IgG zależnego może Pani spożywać produkty nie zawierające żyta w swoim składzie, a ewentualnie zanieczyszczenie tym zbożem nie będzie dla Pani organizmu zauważalne. Zatem chleb pszenny będzie dla Pani bezpieczny. Jeżeli alergia jest związana z obecnością przeciwciał klasy IgE wtedy nawet niewielka ilość żyta może wywołać negatywne objawy. W takim wypadku powinna się Pani ograniczyć do spożywania produktów bezglutenowych bez żyta (ze specjalnym oznaczeniem jak przekreślony kłos). Nie będą one zawierały w swoim składzie nawet śladowych ilości tego typowo glutenowego zboża.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty