Witam,
tak należy wyeliminować z diety wszystkie mączne produkty z uwagi na domieszki różnych zbóż w mąkach.
Wszystko zależy od rodzaju uczulenia na żyto. Jeżeli jest to alergia typu IgG zależnego może Pani spożywać produkty nie zawierające żyta w swoim składzie, a ewentualnie zanieczyszczenie tym zbożem nie będzie dla Pani organizmu zauważalne. Zatem chleb pszenny będzie dla Pani bezpieczny. Jeżeli alergia jest związana z obecnością przeciwciał klasy IgE wtedy nawet niewielka ilość żyta może wywołać negatywne objawy. W takim wypadku powinna się Pani ograniczyć do spożywania produktów bezglutenowych bez żyta (ze specjalnym oznaczeniem jak przekreślony kłos). Nie będą one zawierały w swoim składzie nawet śladowych ilości tego typowo glutenowego zboża.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na żyto a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Alergia na trawy i żyto – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Uczulenie na pszenicę i żyto a uczulenie na gluten – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Co jeść po diagnozie uczulenia na gluten? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten