Witam,
pszenica i żyto to zboża glutenowe.
Pozdrawiam serdecznie
www.dietoterapia.waw.pl
Witam Panią,
Czynnikiem alergennym jest najczęściej gluten zawarty właśnie w danych zbożach, więc jest to bardzo prawdopodobne.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
nie podała Pani jakiego typu było to badanie. W teście na nietolerancję, który wykonuję w gabinecie osobno bada się reakcję na gluten, a osobno na inne białka występujące w zbożach - nie jest to więc tak do końca tożsame.
pozdrawiam, w razie pytań proszę śmiało zadzwonić tel. 606 130 841
www.profilaktyka-zdrowia.pl
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nietolerancja glutenu a bolesność brzucha – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Czy 2-tygodniowa dieta bezglutenowa może sfałszować wynik badania krwi? – odpowiada Mgr Paulina Kijo (Brzuskiewicz)
- Uczulenie na pszenicę i żyto a celiakia – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy drożdże spożywcze zawierają gluten? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy pszenica szkodzi? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy można jeść soję przy uczuleniu na gluten? – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Możliwość 15-dniowej kuracji witaminowej – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska