Trudno postawić diagnozę bez odpowiedniego wywiadu i badań dodatkowych. Jeżeli nie toleruje Pani również innych pokarmów proponuję skonsultować się z alergologiem lub gastrologiem.
Niestety nie napisała Pani jakie inne "rzeczy" powodują ból. Być może produkty te zawierają małe ilości glutenu pochodzącego, np. z zanieczyszczenia podczas produkcji.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
http://dietcoaching.pl/diet-coaching/
Być może rozwinęła się u Pani nietolerancja na inne produkty. Najłatwiej to sprawdzić kupując test na nietolerancje pokarmowe koszt ok. 400 zł, który może wykonać Pani w domu (np. na www.profilaktyka-zdrowia.pl). Bada on 59 różnych , najczęściej jedzonych produktów i ew. czasowe wykluczenie da poprawę.
Proszę też dokładnie czytać etykiety, bo pochodne pszenicy znajdują się np. w przetworzonym nabiale i wędlinach.
W razie pytań zapraszam do kontaktu tel. 606 130 841
pozdrawiam, M. Mięsowicz
www.miesowicz.fitdietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczulenie na pszenicę i żyto a uczulenie na gluten – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Stosowanie probiotyków przy możliwości jelita drażliwego – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie badania w kierunku alergii na gluten? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Wzdęcia i bóle brzucha – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Badanie krwi w kierunku celiakii – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Dieta przy Zespole Jelita Drażliwego i niedowadze – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Badania kontrolujące stan zarażenia pasożytami i grzybami – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wyniki badania krwi a nietolerancja glutenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Bolesność głowy, zmęczenie a wypadanie włosów – odpowiada Mgr Małgorzata Mięsowicz
artykuły
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Poznaj produkty wywołujące reakcję alergiczną
Orzechy ziemne Choć w rzeczywistości niemal każdy