redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Poronienie a celiakia

Witam, miesiąc temu doszło u mnie do poronienia zatrzymanego(łyżeczkowanie). Doszukuję się przyczyny zaistniałej sytuacji, mam pewien trop i proszę o potwierdzenie czy jest to możliwe. Gdy byłam mała stwierdzono u mnie celiakie, później przy stosowaniu diety ponoć "z niej wyrosłam". Do dzisiaj nie mam objawów (mam 21 lat), prócz nieustających pleśniawek. Czy możliwe jest, że nadal mam celiakie i była ona przyczyną poronienia ? Co teraz ? Jeśli zostanę zdiagnozowana, kiedy mogę się znowu starać ?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Niestety jest to możliwe, celiakia wymaga diety bezglutenowej do końca życia.
Przy tak poważnym problemie może Pani sprawdzić stan organizmu na poziomie komórkowym analizą pierwiastkową włosów. Często zaburzenia w proporcjach pierwiastków ( niedobory, nadmiary, metale ciężkie) wpływające m.in. na stan hormonalny organizmu uniemożliwiają zajście w ciążę lub jej utrzymanie. Badanie jest łatwe i bezbolesne, więcej na http://profilaktyka-zdrowia.pl/

pozdrawiam, w razie pytań proszę śmiało dzwonić tel. 606 130 841
Małgorzata Mięsowicz

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam!
Celiakia charakteryzuje się stałą nietolerancją pokarmową glutenu. Wobec tego osoba z celiakią powinna stosować dietę bezglutenową.
W diecie bezglutenowej trzeba bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). W przypadku alergii na gluten obowiązują zasady racjonalnego żywienia takie jak dla osób zdrowych. Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje się za bezglutenowe mogą zawierać do 20 mg glutenu/ 1 kg produktu. Unikać należy produktów z informacją "może zawierać śladowe ilości glutenu" oraz "w zakładzie stosowany jest gluten", ponieważ producent nie podaje dokładnie ile glutenu znajduje się w określonym produkcie. Produkty zawierające gluten, czyli takie których trzeba unikać na diecie bezglutenowej to np.: każde pieczywo które nie jest oznakowane jako bezglutenowe, kasza manna, kasz kuskus, kasza jęczmienna, ciasta, ciastka, drożdżówki, panierki do mięs i ryb, piwo, zwykły proszek do pieczenia. Niektóre leki przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładne czytanie etykiet produktów i sprawdzanie występowania w nich glutenu.

Po więcej wskazówek zapraszam na moją stronę
www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty