Brak alergii na białko w teście alergicznym a badania w kierunku celiakii

dzień dobry! mam pyatnie czy jezeli w testach alegricznych nie wyszlo mi uczulenie na białko to w testach genetychnych na celiakie moze mi wyjsc nietorerancja na gluten ??
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

o jakich testach genetycznych Pani mówi? diagnostyka celiakii polega na pobraniu wycinków w trakcie gastroskopii ewentualnie oznaczeniu przeciwciał we krwi. Można mieć celiakę mimo ujemnych testów alergicznych

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty