Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
o jakich testach genetycznych Pani mówi? diagnostyka celiakii polega na pobraniu wycinków w trakcie gastroskopii ewentualnie oznaczeniu przeciwciał we krwi. Można mieć celiakę mimo ujemnych testów alergicznych
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie testy wykonać w kierunku celiakii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Celiakia a badania genetyczne – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Szczałuba
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Podejrzenie celiakii a badania diagnostyczne – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy podane wyniki badań świadczą o celiakii? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Badania w kierunku celiakii i brak biopsji – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Badanie w kierunku celiakii u 2-latka – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Czy lepiej zrobić badanie kału czy posiew krwi? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Jakie badania w kierunku alergii na gluten? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy do pełnej diagnostyki celiakie trzeba wykonać gastroskopię z pobraniem wycinka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje